Audiostorky

Naposledy upraveno: 2023-02-10
#soundtrap#audiobooks#tabory

Máte rádi atmosféru epických příběhů? Zahrajete si rádi táborovou hru s promakaným příběhem, který vás už od začátku vtáhne do dění? Nebo si jen rádi před spaní pustíte kvalitní příběh? Rád bych se podělil o svoji občasnou zálibu - tvoření audiostorek.

Jak to všechno začalo

S kamarády pravidelně pořádám prázdninové tábory různých druhů. Od celopobytových na 14 dnů až k krátkodobým příměšťákům. A právě na jednom letním vše začalo. Děckám jsme chtěli připravit zážitkovou noční hru. Inspirovali jsme se Nocí trifidů, v které na začátku bylo třeba spustit nouzové vysílání.

Proč audiostorky

Uvědomil jsem si, že pokud chceme děcka vtáhnout do děje, je na ně třeba přenést emoce. Dle mého názoru je hlavním přenašečem emocí hudba. Proto jsme to zkusili a začali buďto hrát scénky s hudebním podkresem nebo právě nahrávat audionahrávky podbarvené hudbou.

Jak audiostorky tvořím

Nejsem žádný profesionální střihač ani nemám vystudovanou žádnou školu žurnalistiky. Vždy mi ale připadalo, že nejdůležitější je vychytat správný moment. Tj. když příběh graduje, musí gradovat i hudba. K tomu jsem potřeboval vhodný nástroj.

Měl jsem několik podmínek:

  • program nesmí být náročný na PC
  • ideálně, aby běžel v prohlížeči
  • měl by v sobě mít zvukovou knihovnu
  • musí umět exportovat .mp3 formát neomezené délky
  • nemá to být Audacity

Po chvíli pátrání jsem objevil super službu Soundtrap a začal ji využívat, protože splňovala všechny moje požadavky. Navíc přidala možnost spolupráce.

screenshot prace v Soundtrapu

Moje knihovna

Nahrávky nemám momentálně nikde kompletované. Nicméně přikládám pár odkazů na několik ukázek.

Několik nahrávek jsem také nově přidal do playlistu na Youtube.