Jak tvořit prezentace v markdawnu

Zveřejněno: 2023-01-02
#slideshow#markdown

Rádi byste tvořili slideshow pro svoji prezentaci as a code a ideálně využili verzovacího nástroje jako je git? Pak je tento krátký článek přesně pro vás.

Motivace

Nedávno jsem připravoval workshop o aplikacích AI služeb, které nabízí Microsoft Azure. Veškerá DEMA se snippety kódu jsem nahrál do repositáře na GitHub i s postupem v markdownu. Potřeboval jsem ovšem navíc ještě připravit slideshow, kterou bych rád dal také k dispozici. Jelikož jsem již veškeré poznámky měl vytvořené v markdownu, lákalo mne zjistit, jestli neexistuje i možnost pro tvorbu prezentací v markdownu.

Řešení

Po rychlém googlení mi vypadlo několik možností. Nejvhodnější mi ale připadalo využít open-source Marp (Markdwon Presentation Ecosystem) a to především díky možnosti integrace do VS Code, který využívám.

Framework nabízí několik základních šablon a umožňuje dostylování pomocí css tříd. Řešení má ale i své limity. Nelze provádět pokročilejší formátování. Při větším množství informací obsah přeteče slide.

Využití rozšíření Marp pro VS Code

Po tvorbě prezentace je možné slideshow exportovat přímo z VS Code díky rozšíření hned do několika formátů, jako je .pdf, .pptx či .html. Nejzajímavější pro mne bylo využití html prezentace, která umožňuje všechny módy prezentace jako PowerPoint. Tj. zobrazení poznámek pro přednášejícího, rozdělení okna pro prezentujícího a pro zobrazení prezentace.

Přikládám odkaz na ukázkovou prezentaci.